Smoelenboek

Irma Bulkens

"De camera is slechts een middel. Fotografie is in mijn ogen vooral kijken, verwonderd raken, keuzes maken, standpunt nemen op inhoudelijk vlak"

Irma Bulkens werkt als documentaire-, portret- en reportagefotograaf voor mensen en merken, bladen, bedrijven en organisaties. Bij de Aleph geeft zij de cursus fotografie vervolg/gevorderden, waarbij zij cursisten begeleidt bij het verder ontwikkelen van hun fotografie.

Dit werk doet Irma sinds seizoen 2016/2017. Haar ervaring bij de Aleph is nog jong. Zij vindt de Aleph een professionele en ambitieuze organisatie en een plek met een goede sfeer waarin aandacht is voor het individu, zowel voor cursisten als voor docenten. Het is plek waar mensen graag komen, waar veel mogelijk is en waarin zij haar kennis van en visie op haar vakgebied graag deelt met belangstellenden. "De camera is slechts een middel. Fotografie is in mijn ogen vooral kijken, verwonderd raken, keuzes maken, standpunt nemen op inhoudelijk vlak" vertelt Irma. Wat maakt een foto een goede foto en hoe zorg je ervoor dat je foto zeggingskracht krijgt. Met behulp van opdrachten waarbij zowel vorm als inhoud belangrijk zijn, leren cursisten steeds meer over cameratechniek maar ook over de zeggingskracht van hun eigen fotografie.

"Ik ben vooruitstrevend en initiatiefrijk en heb een ruime ervaring als fotograaf, docent en projectmaker. Met concepten en plannen voor zowel kunsteducatie als cursussen en workshops fotografie, hoop ik samen met de Aleph een nieuw publiek te kunnen aanspreken".

Fotografie is van alle tijden. De techniek is verbeterd, de vorm is veranderd, maar de interesse van mensen voor fotografie is blijvend. We leven in een tijdperk waarin beeld meer dan ooit onderdeel is van communicatie. Ik vind het interessant om in dit tijdvak nieuwe cursussen en projecten te ontwikkelen met beeld als medium. Daarnaast denk ik dat we ook oude tradities kunnen herstellen door bijvoorbeeld weer dokacursussen te gaan aanbieden, of oude fotografische technieken zoals fotografie met behulp van de collodiumtechniek. Omdat ik mijn opleiding heb genoten in de periode waarin de fotografie ontwikkelde van analoog naar digitaal, ben ik thuis in beide gebieden. Allround en toch een specialistisch door mijn visie op het vak.
Volgend seizoen geef ik graag een cursus fotografie vervolg bij Aleph. Daarnaast zou ik graag een tweedaagse workshop/masterclass ontwikkelen voor gevorderde amateurfotografen. Losse workshops of korte cursussen met specifieke onderwerpen of technieken. Af en toe voor de klas als kunstvakdocent en betrokkenheid in algemene zin.

Haar mooiste ervaring was de stopmotion in groep 4 van basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen. Een ogenschijnlijk onmogelijke missie, maar door de fantastische medewerking van school én leerlingen maakten zij samen een geweldig filmpje met veel energie en humor.
De combinatie moederschap/ondernemerschap. Er zijn voor mijn dochter en ook mijn eigen ambities en dromen verwezenlijken. En al die bijzondere mensen die ik ontmoet in mijn werk als fotograaf dat is mijn grootste succes!

Irma