Nieuws

Podcasts maken bij de BSO

Luisteren is terug van weggeweest. Waar we in vervlogen tijden het hoorspel hadden hebben we nu het fenomeen podcast. In de trein op weg naar huis, tijdens een ontspannende wandeling, de podcast is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En het leuke is, door middel van de podcast kun je iedereen een podium geven!

‘Het fenomeen podcast interesseert mij omdat het heel kleinschalig is. Een theaterzaal krijg je niet zomaar vol, dan is de podcast een uitermate geschikt middel om iemand die iets te zeggen heeft een stem te geven’. Aan het woord is Fred Budas, medewerker van het Pieck en, samen met Rose-Marie Bedaux, maker van de podcast ‘De Pieckers’ voor de BSO die in de Voorste Venne gehuisvest zit. 

We zijn net voor de première in het theaterlokaal. Ouders, broertjes en zusje zijn gekomen om te luisteren naar het verhaal wat de kinderen geschreven en ingesproken hebben. Ze staan te giechelen achter het gordijn en komen tevoorschijn om samen met het ‘publiek’ hun verhaal voor het eerst te horen. Drie weken hebben ze, onder begeleiding van Rose-Marie, geschreven. Een zelfverzonnen sprookje over een bijzonder volkje dat in de natuur woont en te maken krijgt met CO2. Niet in de lucht maar in de vorm van een enorme slechterik en natuurhater die in een toren niet ver van het Pieckvolk woont. Vervolgens hebben ze drie weken lang met Fred geluiden opgenomen om het verhaal te versterken en natuurlijk de tekst ingesproken. Best een klus om na school nog zo geconcentreerd te werken, want het vraagt best wat om na school wéér te schrijven en stil te zijn met het opnemen. Maar ondanks dat was hun tomeloze energie niet te stuiten! De docenten hoefden enkel een voorzetje te geven, de rest volgde vervolgens geheel vanzelf; de personages en een verhaallijn, ideeën voor geluiden, wát een creativiteit had dit groepje paraat!

MISSCHIEN IS MEN HET VISUELE EEN BEETJE MOE
Het leuke van Fred zijn werkwijze is dat hij de kinderen in hun waarde laat. Zoals ze zijn, zo hoor je ze ook op de podcast terug. Niks wordt kapot gemonteerd of verdoezeld. ‘Als iemand wat onduidelijker spreekt ga je vanzelf beter luisteren’ aldus Fred, die graag íedereen een podium geeft. Als iemand iets zinnigs te zeggen heeft ga je echt wel je best doen om te luisteren. En dát iemand iets te zeggen heeft bewerkstellig je met de microfoon; met dat grote ding voor je neus voel je je toch belangrijk! Het is te zien aan de kids, ze luisteren heel geconcentreerd naar hun podcast.

KADER
Het Pieck verzorgt in samenwerking met de BSO-kunstlessen na school. De kinderen wilden graag met verschillende gereedschappen leren werken waarop onlangs de lessen houtbewerking van start zijn gegaan. Daarnaast staan er het hele jaar door diverse creatieve workshops gepland, met als afsluiting een eigengemaakte poppentheater voorstelling!

Podcasts maken bij de BSO