Specials

ZOMERWEEK TEXTIEL

Ook deze zomer een verdiepingsweek textiel NOG 2 PLAATSEN BESCHIKBAAR!

Deze week wordt georganiseerd in week 35; van 30 augustus tot 2 september. Aan de slag met textiel, papier en als thema: 'Tapijt van Bayeux' INSCHRIJVEN KAN HIER.

Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068. Het wandkleed stamt uit de tijd kort na de slag van Hastings, mogelijk een paar jaar later, en is een belangrijke bron van geschiedkundige informatie, ook over wapens, kleding, zeden en gewoonten uit die tijd. Het kleed laat zich lezen als een soort stripverhaal avant la lettre: in een groot aantal scènes worden de voorgeschiedenis, inscheping, landing, en de slag bij Hastings zelf behandeld. Er staat ook een beknopte Latijnse uitleg bij. 

Er wordt gezegd dat Angelsaksische borduursters bij het werken aan het tapijt er geheime boodschappen in hebben verborgen. In de stroken onder en boven de historische afbeeldingen staan namelijk vele fabels en andere taferelen afgebeeld. Deze afbeeldingen zouden een toelichting kunnen geven op het middenstuk. De fabel van de vos en de kraai (van Aesopos) is drie keer afgebeeld. De slimme vos weet met een list een lekker stuk kaas van de kraai af te troggelen. Mogelijk staan de vos en de kraai voor de twee hoofdpersonen van de slag, maar men weet niet wie dan de slimste van de twee is geweest.

In de zomerweek gaan we papierscheppen. We laten ons inspireren door het tapijt van Bayeux. Onze serie papierwerken kun je ook lezen als een stripverhaal. Een stripverhaal over jou. In én op het papier kun je verwijzingen laten zien naar jouw leven, jouw geschiedenis, jouw toekomst. Dat kan met stoffen, met geknipte papieren, met borduurwerk en meer. Het experiment staat voorop. Er kan ook op gedrukt of gestempeld worden. 

In het tapijt van Bayeux zitten ook verwijzingen naar fabels, zoals je kon lezen. Dit kan ook als inspiratiebron dienen in jouw werk. Het zal er raadselachtig en spannend van worden. 
Wat kan je verzamelen:

  • stofjes
  • borduurgaren
  • gekleurde stukken papier
  • ideeën over jouw serie
ZOMERWEEK TEXTIEL