Nieuws

TERUGBLIK 2020, VOORUITZICHT 2021

2020 was het jaar waarin we als Pieck hebben laten zien hoeveel we in huis hebben en hoe veerkrachtig we zijn! 

Tijdens de 1e lockdown, toen de scholen gesloten waren, heeft het Pieck haar ruimte beschikbaar gesteld om kinderen op te vangen. In de zomer heeft het Pieck een super succesvolle KinderKustweek georganiseerd. Toen in het najaar de al uitgestelde dansvoorstelling Cinderella niet door kon gaan was dat natuurlijk heel jammer maar werd er al snel voor gekozen de voorstelling te verfilmen… Niet gewoon een registratie van de dans, maar echt een film van het verhaal Cinderella, in dans verteld. 

Gelukkig beschikt het Pieck ook over mensen met verstand van film. Frodo Kuipers (animatiefilmregisseur), Frans van Lokven (filmmaker) en Wessel Maas (muzikant én vormgever) hebben prachtige beelden geschoten en het geheel super gemonteerd waardoor er een dansfilm gemaakt is van zeer hoge kwaliteit. Dat ik persoonlijk daar een rol in mocht spelen als één van de stiefzusjes van Cinderella was helemaal top. Het was heerlijk om zonder enige terughoudendheid een in-slecht en dom wicht te spelen. Ik hoorde van mijn partner dat ik in jaren niet meer zo blij en voldaan thuisgekomen was! (Wat op zich ook wel te denken geeft natuurlijk…)

Wat we als Pieck graag zo snel mogelijk weer vergeten zijn de vele (noodzakelijke) afzeggingen tijdens de lockdown. Dat is zo jammer als je zo hard gewerkt hebt om projecten van de grond te krijgen… Ja, er werd het afgelopen jaar best wat flexibiliteit gevraagd.

Toch is het belangrijkste woord van het afgelopen jaar voor mij ‘creativiteit’. Door het thuiszijn met de kinderen in de tijd dat ook de scholen gesloten waren, kon ik met eigen ogen zien hoe belangrijk het is voor kinderen om ook ander schoolwerk dan leerwerk te doen. Ik zag hoe creatief bezig zijn ontspand en ruimte schept om weer met nieuwe energie aan de slag te gaan. Ik zag ook hoe weinig creatieve opdrachten er waren tijdens de periode van thuis-onderwijs. Dit is geen aanklacht aan de leraren die enorm veel werk moesten verzetten, maar wel een hernieuwde drijfveer om ons werk, het aanbieden van kunstzinnige en creatieve activiteiten, nog meer kracht bij te zetten! Ik ben dankbaar dat ik hier mijn steentje aan bij mag dragen als schrijver voor het Pieck. 

Alle medewerkers van het Pieck zien er zó naar uit om in het nieuwe jaar waanzinnig uit te pakken! Met gave projecten en activiteiten hopen we heel veel mensen te inspireren. Na een Oud en Nieuw met naaste familie en misschien intieme vrienden hoop ik dat dat langzaamaan ook steeds weer meer kan zoals we dat gewend waren; met meer fysieke nabijheid. Hoe dan ook: Het Pieck heeft als grootste wens voor 2021 dat het jaar spettert van fris enthousiasme! Een besmettelijk enthousiasme, zodat creativiteit en kunstzinnigheid kunnen pieken als nooit tevoren!

TERUGBLIK 2020, VOORUITZICHT 2021