Nieuws

TWEEDEHANSJES

Vrijwilligers gezocht voor het project Tweedehansje!

Voor het maken van de benodigde armbandjes zoeken we nog helpende handen! Op vrijdagochtend 11 oktober om 10.00 uur gaat het Handwerkcafé Drunen weer bij het Pieck aan de slag. Iedereen is van harte welkom om mee te doen.

De volledige tekst van het artikel van het Brabants Dagblad (auteur Kees Klijn):

Handwerken, ze vinden het enig. Maar waar de vier dames van het Handwerkcafé Drunen deze vrijdagmorgen in het cultuurcafé van de Voorste Venne in Drunen met naald en draad maken heeft een veel diepere dimensie. Het zijn herinneringsarmbandjes, een ‘souvenir’ bij de festiviteiten met 75 jaar Vrijheid Heusden. Tweedehansjes, genoemd naar Hans van Alphen, de jongste vijf kinderen van Wim en Riek van Alphen. Vier broers vonden bij de stadhuisramp in Heusden de dood vond (zie kader). 

“Voordat we aan de slag gingen, kregen we het verhaal achter de armbandjes te horen”, zegt  Marja Beerens van de handwerkgroep. “Natuurlijk, we wisten van de stadhuisramp. Dit niet, het kippenvel stond op mijn armen. Als we het verhaal eerder hadden geweten, waren er meer vrouwen geweest.” 

Er is al het nodige voorwerk verricht. Beerens heeft van spijkergoed reepjes geknipt. Wikkelen om een satéprikker, er een gouddraadjes doorheen weven: alweer is er een knoop klaar.  De knopen worden door een elastiek geregen, of op een armband genaaid – ook die zijn al klaar. 

Desondanks gaat er veel werk in zitten, weet Beerens. “Zeker een halfuur voordat een armband gestikt en wel klaar is. Er liggen er dertig, dat gaat ons in die paar uur niet lukken. De gemeente wil graag zo veel mogelijk tweedehansjes, dan heb je ook meer hulp nodig. Misschien kunnen scholen aansluiten, dat ze de knopen maken.” Handwerkcafé Drunen geeft al het goede voorbeeld en is ook volgende week vrijdag tussen tien en twaalf uur in de Voorste Venne. Iedereen mag aansluiten. 

De tweedehansjes moeten eind oktober klaar zijn: begin november, bij de viering van 75 jaar bevrijding in Heusden, zullen ze worden uitgereikt aan hen die de festiviteiten mogelijk hebben gemaakt. “Alleen een bos bloemen, vonden we te weinig”, zegt Laura Hoek, directeur van cultureel centrum Het Pieck. “75 jaar in vrijheid leven  is zó bijzonder. Daar hoorde iets tastbaars bij, vandaar. Na een oproep kwamen er achttien ontwerpen, een jury heeft er drie uitgekozen.” 

Volgend jaar staat de bevrijding herdenken in heel Nederland centraal. “Het zou mooi zijn als iedere inwoner van Heusden dan zijn eigen bandje kan maken met behulp van een doe-het-zelf-pakketje. Daar zitten kosten aan verbonden, dus de gemeente moet er zich over buigen.”

Meer informatie is HIER te vinden

TWEEDEHANSJES