Nieuws

Edelsmeden bij Het Pieck

Edelsmeden bij Het Pieck; uitdagend en ook een beetje stoer.

Solderen, polijsten en uitgloeien (de spanning uit metaal halen zodat het buigzaam wordt), voor Laura Maters zijn het alledaagse termen. Ze is goudsmid van beroep en geeft de cursus edelsmeden bij het Pieck. Verwacht geen rechtlijnige lessen bij haar, er is alle ruimte om vanuit je eigen visie met een plan aan de slag te gaan. 

Passie voor het vak, dát heeft Laura en dát geeft ze door. Veel cursisten die bij haar komen hebben wel een idee van iets wat ze willen maken, maar geen idee hoe ze dat voor elkaar krijgen. Dat geeft niets, om mee te doen hoef je geen ervaring te hebben. De groepen zijn niet zo groot waardoor Laura iedereen persoonlijk kan begeleiden bij het maakproces. En ook zonder ervaring kun je al iets heel moois maken, zoals een hangertje gieten in water bijvoorbeeld. 

Maar let op, gieten kun je ook in andere substanties dan water, zoals in kikkererwten of macaroni. Door te experimenteren en uit te proberen kom je op nieuwe ideeën en tot een eigen vormgeving. Experimenteren kun je naar harte-lust want in het atelier is veel specifiek gereedschap aanwezig. Denk daarbij aan een wals, boormachine, kolomboor en polijstmachine. Door al dat gereedschap zijn er heel veel mogelijkheden met betrekking tot wat je kunt maken. En is het gereedschap dat je nodig hebt er niet dan neemt de docente het voor je mee. Heb je even geen inspiratie? Dan helpt Laura je op weg, of je laat je inspireren door je talentvolle medecursisten. 

EEN MOOIE MIX VAN CREATIVITEIT EN TECHNIEK
Het leuke van de cursus edelsmeden is dat je zelf je uitdaging kunt bepalen. Dat geldt voor de creatieve kant ervan, maar ook technisch gezien komt er wel wat bij kijken. Zettingen maken komt heel precies, net als het berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Om een ring te maken gebruik je een formule; de diameter + de dikte x pi = de lengte. Daarnaast moet je ook wel een beetje sterk zijn om een plaat te buigen of iets dergelijks. 

De techniek van edelsmeden wordt maar op één plek in het land onderwezen. In Schoonhoven om precies te zijn. Laura Maters volgde daar de opleiding. Als kind zei ze altijd dat ze archeologe of goudsmid wilde worden. Het werd goudsmid. Ze studeerde af tijdens de crisis toen er geen baan te vinden was. Veel mensen zeiden haar dat ze zich beter om kon laten scholen, maar dat deed ze niet. ‘Goudsmeden zijn een beetje eigenwijs’, aldus Laura. Gelukkig maar, want voor het Pieck zijn haar lessen een fantastische aanwinst! 

De lessen edelsmeden worden gegeven op donderdag avonden, van 19:30 tot 22:00 uur. Elke reeks bestaat uit 14 lessen. Natuurlijk is het mogelijk om bij twijfel eerst een proefles te volgen. Zowel voor de hele cursus als de proefles is het verstandig vooraf te reserveren. De nieuwe serie lessen start op donderdag 8 februari.

Edelsmeden bij Het Pieck