Nieuws

Steen en Leer

Ambachtelijk werken in steen en met leer bij het Pieck.

In verschillende cursussen die het Pieck aanbiedt staat het ambacht centraal; werken met je handen. In vroegere tijden iets heel gewoons, in deze tijd een kans even uit dat hoofd te komen en, al doende, de drukte van alledag achter je te laten. Vervolgens ga je totaal ontspannen en met hernieuwde energie weer aan de slag!

Bij Michiel van Pinxteren leer je, zowel in zijn eigen atelier in Nijmegen als bij het Pieck, op een ambachtelijke manier de techniek van het beeldhouwen. Stapsgewijs van blok naar beeld met veel aandacht voor de verrassende eigenschappen van het materiaal. Ieder materiaal heeft immers zijn eigen textuur, kleurstelling en bewerkingsmogelijkheden. Met andere woorden; als je werkt vanuit een ontwerp en stug door hakt terwijl de steen iets anders wil, hak je er een stuk af en ontstaat een ander beeld. Een spannend proces dus, wat vraagt om concentratie en aandacht en wat altijd tot een uniek product leidt. 
Kracht hoef je er niet voor te hebben, het is de hamer die slaat. Marie-José, al jaren cursist steenhouwen, had last van een tennisarm, golfarm en peesontstekingen maar hakken kon ze gewoon blijven doen. Ze kiest voor graniet (een hardste steensoort) omdat juist het hakken zèlf haar zoveel plezier geeft. 
Jan is net begonnen en heeft, in Portugese kalksteen, al een konijn vormgegeven. Ik vraag hoe hij het vindt: “Fántastisch. Je bent gefocust op één ding, werkt met je handen en zonder inspanning kun je je totaal onttrekken aan de zaken die je bezighouden. En dan ben je nog kunstzinnig bezig ook!” Dat hij meedoet komt door zijn kinderen. Hen beloofde hij om, naast hard te werken, ook dingen te doen waar hij nú van geniet.

DOOR AMBACHTELIJK WERKEN BEN JE IN HET MOMENT

Caroline Muskens heeft de cursus leerbewerken in een modern jasje gestoken en geeft zo de liefde voor dit ambacht en het mooie materiaal door. Want werken met leer is echt bijzonder! Haar lesopzet is zowel voor beginners als gevorderden geschikt en het leuke is dat je geen ervaring hoeft te hebben om toch al snel heel leuke producten te maken. Al doende oefen je jezelf in de talloze technieken. Dat je dan uiteindelijk zélf je tas hebt kunnen maken is naast super verrassend ook vooral ontzettend leuk! Diegenen die al ervaring hebben in het werken met leer kunnen in de cursus op hun eigen niveau lekker eigenzinnige tassen maken. Wil je graag sparren over de vormgeving of de toepassing van het materiaal? Of wil je een nieuwe techniek onder de knie krijgen? Dan helpt Caroline je verder.

KADER
De lessen leer bewerken worden gegeven op woensdag middag en woensdag avond. Instromen is op beide momenten nog mogelijk. De cursus steenhouwen wordt zowel op woensdag ochtend als woensdag middag gegeven. In de ochtend is er nog één plek, s’middags zijn er nog enkele plekken vrij. Welkom!

Steen en Leer