Nieuws

EXPOSITIE LEGS BOELEN: NADRUK VERBODEN

Legs Boelen exposeert met " Nadruk Verboden" in de gangen van de Voorste Venne.

Expositie als ode aan zijn opa.

Een mooi verslag van de expositie is hier te vinden. 
Kunstschilder Legs Boelen exposeert zijn werk op een voor hem wel heel bijzondere plek, namelijk in de gangen van de Voorste Venne en het Pieck. Het kunstencentrum ligt in de voormalige tuin van het geboortehuis van Legs zijn opa. Deze man is 70 jaar geleden overleden maar de persoon en zijn werk, met name het verloren gewaande werk, zijn voor Legs een grote inspiratiebron.  
Leo Sikkers, de opa van Legs, werd geboren in 1880. Als werkende man begon hij drukkerij Sikkers in Drunen. Hij was, omdat hij veel ‘on the road’ was voor de winkels in de wijde omgeving, een bekend figuur in de streek. Op zijn reizen nam hij op enig moment zijn camera mee. Vervolgens fotografeerde hij alles waar zijn oog op viel; prachtige landerijen, dorpse taferelen, kenmerkende gebouwen en pleinen maar ook mensen, al dan niet poserend, legde hij vast op de gevoelige plaat. Van de glasnegatieven die je toentertijd nodig had om te fotograferen maakte hij ansichtkaarten. Het welbekende kaartje was in die tijd een waar fenomeen dat over de hele wereld losbarstte. Van1900 tot 1940 legde Leo, al reizend en fotograferend, de omgeving in ontelbare ansichten vast. Unieke beelden die ook vanuit historisch perspectief een grote waarde zouden hebben gehad. Ja, zouden hebben gehad… Legs Boelen hoort nog het geluid van de glasnegatieven die aan scherven vielen. Het volledige archief van zijn opa werd weggegooid omdat het als ‘ouderwets’ beschouwd werd.  
HET ONGEKENDE VERLEDEN ALS INSPIRATIEBRON 
Juist deze verloren foto’s vormden, samen met een gedeelde liefde voor de omgeving, een inspiratiebron voor Legs zijn schilderwerk. Wat zou zijn overgrootvader vastgelegd hebben? Welk kader zou hij gekozen hebben? En welke compositie? Ook Legs geeft, net als Leo Sikkens, de omgeving weer, al is het in een wat abstractere vorm. Tijdens het maakproces stuitte Legs per toeval op een verzameling ansichtkaarten en originele foto’s die bewaard gebleven waren. Deze heeft hij zorgvuldig in gescand om vervolgens met een schat aan materiaal aan de slag te gaan. Het proces van schetsen en inzoomen op details ontstond als een spontane reactie op het teruggevonden werk.   
Op de achterkanten van de gevonden ansichtkaarten van Leo Sikkers stond zijn naam, een nummer, en de woorden ‘nadruk verboden’. Leo is zo’n 70 jaar geleden overleden, dezelfde tijd waarna auteursrechten vervallen. Toeval? Voor Legs Boelen, ook 70, is er geen mooier moment denkbaar voor een ode aan het werk van zijn opa.  

EXPOSITIE LEGS BOELEN: NADRUK VERBODEN