Ontwikkel jouw creatief talent

Gebruik de cursusvinder om jouw cursus te vinden.

Kies soort cursus
Leeftijd
Dag + dagdeel

LITERATUUR-BESCHOUWING

LeeftijdVolwassenen

Prijs€ 162,00

Dag Maandag
Avond

Tijd 19:30 tot 22:00

Duur8 lessen

LocatieHet Pieck, Drunen

Docent(en) Lilian van den Bergh

Cursuscode7620

Inschrijven voor deze cursus

“Door de professionele voorbereiding komen steeds veel aspecten van het boek aan de orde. Zó krijgt het boek voor mij meer betekenis en weet ik het nog meer te waarderen”.

“Het is interessant en verrassend om de verschillende belevingen in de bespreking te horen in een ontspannen, goede sfeer”. ”In de cursus maak ik kennis met genres, die ik anders niet zo gauw zou lezen”. Dit zijn verschillende reacties van de cursisten. Eén keer per maand gaan zij samen dieper in op een boek uit de moderne literatuur. De cursus is bedoeld voor mensen die hun leeservaringen graag met anderen willen delen en meer willen weten over de interpretatie en achtergronden van romans, poëzie en verhalen uit de Nederlandse literatuur. Ook klassiekers uit de Wereldliteratuur komen regelmatig aan de orde. Iedere bijeenkomst begint met een korte inleiding van de docent. Zij geeft informatie over de auteur en diens eerdere werk. Tijdens de bespreking van het boek staat de beleving van de lezers centraal. Naast de inhoud komen ook aspecten zoals vertelperspectief, symboliek, stijl, tijd en ruimte ter sprake. Een cursus waarin plezier in het lezen en bespreken voorop staat!

16 september 2019 Baltische zielen; Jan Brokken, 464 pag.
21 oktober 2019  Normale mensen; Sally Rooney, 253 pag.
18 november 2019 Honden huilen niet; Anne Moraal, 240 pag.* 
16 december 2019 keuze uit poëzie van Ida Gerhardt
13 januari 2020 Het bittere kruid; Marga Minco, 96 pag.
10 februari 2020 De avond is ongemak; Marieke Lucas Rijneveld, 272 pag.**
9 maart 2020 Het kleine meisje van meneer Linh; Philippe Claudel, 144 pag.
6 april 2020 Grand Hotel Europa; Ilja Leonard Pfeijffer, 552 pag.

Reservedata: 11 mei en nog te bepalen

*In samenwerking met de bibliotheek organiseert Het Pieck een lezing door Anne Moraal. Deze lezing wordt gehouden op maandagavond 25 november 2019. 
Literair agent Willem Bisseling interviewt Anne Moraal over haar debuutroman "Honden Huilen Niet". Een roman over verdriet en de pogingen daaraan te ontsnappen. Een verhaal over Noord-Koreanen die worden uitverkoren om te gaan werken in een restaurant in Amsterdam. We gaan in op hoe Anne begon met schrijven, waarom schreef ze juist over Noord-Korea en het spel van waarheid en fictie dat ze haar personages laat spelen. “Honden Huilen Niet” wordt besproken tijdens de cursus literatuurbeschouwing van het Pieck.
De lezing is gratis toegankelijk voor cursisten van de cursus Literatuurbeschouwing. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar via bibliotheek Heusden.

**Thema boekenweek 7 t/m 15 maart 2020 is: "Rebellen en dwarsdenkers". In samenwerking met de bibliotheek organiseert Het Pieck een lezing door Marieke Lucas Rijneveld. Marieke Lucas Rijneveld wordt gezien als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In haar dichtbundels geeft ze een blik in haar universum dat paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen. Marieke Lucas wordt geïnterviewd door Jan Willard, neerlandicus, in het kader van de Boekenweek. De roman "De Avond is Ongemak" is besproken in de cursus Literatuurbeschouwing van het Pieck. De lezing is gratis toegankelijk voor cursisten van de cursus Literatuurbeschouwing. Deze lezing wordt gehouden op maandagavond 16 maart 2020. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar via bibliotheek Heusden.

LITERATUUR-BESCHOUWING