Ontwikkel jouw creatief talent

Gebruik de cursusvinder om jouw cursus te vinden.

Kies soort cursus
Leeftijd
Dag + dagdeel

LITERATUUR-BESCHOUWING

LeeftijdVolwassenen

Prijs€ 166,00

Dag Maandag
Avond

Tijd 19:30 tot 22:00

Duur8 lessen

LocatieHet Pieck, Drunen

Docent(en) Lilian van den Bergh

Cursuscode7620

Inschrijven voor deze cursus

“Door de professionele voorbereiding komen steeds veel aspecten van het boek aan de orde. Zó krijgt het boek voor mij meer betekenis en weet ik het nog meer te waarderen”.

“Het is interessant en verrassend om de verschillende belevingen in de bespreking te horen in een ontspannen, goede sfeer”. ”In de cursus maak ik kennis met genres, die ik anders niet zo gauw zou lezen”. Dit zijn verschillende reacties van de cursisten. Eén keer per maand gaan zij samen dieper in op een boek uit de moderne literatuur. De cursus is bedoeld voor mensen die hun leeservaringen graag met anderen willen delen en meer willen weten over de interpretatie en achtergronden van romans, poëzie en verhalen uit de Nederlandse literatuur. Ook klassiekers uit de Wereldliteratuur komen regelmatig aan de orde. Iedere bijeenkomst begint met een korte inleiding van de docent. Zij geeft informatie over de auteur en diens eerdere werk. Tijdens de bespreking van het boek staat de beleving van de lezers centraal. Naast de inhoud komen ook aspecten zoals vertelperspectief, symboliek, stijl, tijd en ruimte ter sprake. Een cursus waarin plezier in het lezen en bespreken voorop staat!

21-09-2020

Ilja Leonard Pfeijffer; Grand Hotel Europa; (inhaalavond) 

26-10-2020

Tonke Dragt; De brief voor de koning (450 pag)

23-11-2020

Jaap Robben; Zomervacht (320 pag)

14-12-2020

Martin Michael Driessen; De pelikaan (200 pag)

04-01-2021

Raynor Winn; Het zoutpad (320 pag)

08-02-2021

Roxane van Iperen; ‘t Hooge Nest (385 pag)

08-03-2021

Esther Gerritsen; De trooster (224 pag)

12-04-2021

Bart Moeyaert; Helium (poëzie, 44 pag)

17-05-2021 Oek de Jong; Zwarte schuur (500 pag)
Reserve: 31 mei en 7 juni 2021

Tonke Dragt; De brief voor de koning, 450 pag
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten. Een prachtig en betoverend verhaal, over vriendschap en vertrouwen, goed en kwaad. Verschenen in 1962 als jeugdliteratuur, maar nog altijd even sprankelend. Spannend, levensecht en hoopgevend.

Jaap Robben; Zomervacht, 320 pag
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer. Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken? Hartverscheurend en ontroerend verhaal waarin je wordt meegenomen in de wereld van een jongen die het allemaal goed wil doen. 

Martin Michael Driessen; De pelikaan, 200 pag
Een indrukwekkende parabel over wederzijdse afhankelijkheid van mensen. In hoog tempo volgen de misverstanden in deze ogenschijnlijk lichtvoetige komedie elkaar op. Plaats van handeling is een Joegoslavische stad aan de Adriatische kust, waar Josip Tudjman elke dag een oude kabeltrein een heuvel oprijdt. Op een dag wordt hij afgeperst door de plaatselijke postbode, Andrej. Deze leest stiekem de post en ontdekt dat Josip er al jaren een affaire op na houdt. Wanneer Josip ontdekt wie zijn afperser is, gaat hij Andrej op zijn beurt afpersen. Zo houden de afpersers elkaar in stand, waarbij ze om beurten in de rol van slachtoffer en helper worden gedwongen. Vriendschap en verraad, schuld en onschuld, heldendom en slachtofferschap. Dit zijn de universele thema’s die De pelikaan op een hoger plan tillen. Driessen laat via zijn personages zien hoe dicht goede bedoelingen en schuld bij elkaar liggen. 

Raynor Winn; Het zoutpad, 320 pag
Na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, besluit Raynor Winn de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel. Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En daar gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht in een bijzondere ontdekkingsreis. Een inspirerend en openhartig geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

Roxane van Iperen; ‘t Hooge Nest, 385 pag
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.
't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Esther Gerritsen; De trooster, 224 pag
Zijn gezicht, waarvan de ene helft knap is en de andere scheef hangt, doet mensen schrikken, een van de redenen waarom hij zich heeft teruggetrokken in een klooster. Daar doet hij alle voorkomende klusjes, zolang ze maar niet sociaal van aard zijn. Roman die zich afspeelt binnen deze kloostermuren, een ideale omgeving voor dolende zielen op zoek naar zingeving en troost. Wanneer Henry Loman aan de poort klopt en de zwijgzame Jacob weet te ontdooien, ontstaat er een merkwaardige vriendschap. 

Bart Moeyaert; Helium (poëzie, 44 pag)
Miniatuurtjes van taal om de tijd te vangen. Moeyaert weet in zijn dichtbundel met eenvoudige woorden en zinnen veel te vertellen. Over afscheid nemen, loslaten en op weg gaan naar een nieuw begin zijn thema’s die de rode draad vormen in de bundel. Over de dingen die in de tijd vergleden zijn. Hij denkt aan zijn jeugd, zijn broers, een zomervakantie, zijn grootvader, zijn verlegenheid, aan voorbije en nieuwe liefdes en aan zijn ouders. Zijn vader overleed aan Alzheimer in het jaar dat Bart Moeyaert in 2019 de Astrid Lindgren Memorial uitgereikt kreeg. Zijn moeder lijdt aan dezelfde ziekte en ‘verdwijnt langzaam in de tijd.’ Ontroerend, indringend en wondermooi. 

Oek de Jong; Zwarte schuur, 500 pag
Een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde. Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland. Razend knap is hoe De Jong de eb-en-vloed-bewegingen binnen een lange relatie weet te schetsen. Hoe hij de onzekerheden, jaloezieën en ergernissen vanuit beider perspectief invoelbaar maakt, de kracht en kwetsbaarheid van zo’n verhouding toont.

 

LITERATUUR-BESCHOUWING