Ontwikkel jouw creatief talent

Gebruik de cursusvinder om jouw cursus te vinden.

Kies soort cursus
Leeftijd
Locatie
Dag + dagdeel

FILMCURSUS

LeeftijdVolwassenen

Prijs€ 37,50

Dag Dinsdag
Avond

Tijd 19:30 tot 22:30

Duur5 lessen

LocatieHet Pieck, Drunen

Docent(en) Anne Jacobs

Cursuscode7630

Inschrijven voor deze cursus

NIEUW: een filmcursus bij het Pieck

In deze reeks vertoningen gaan we kijken naar een vijftal verschillende genres (of subgenres) in film. Bij elk genre zullen we een vlucht nemen door de ontwikkeling ervan, en kijken hoe je aan het verhaal of de manier waarop de film is gemaakt kunt zien waarom het bij dat genre hoort.

De meeste filmkijkers zullen al een gevoel hebben bij genres. Vaak weet je instinctief, op basis van de ervaring van films kijken, welke films je grofweg bij welk genre kunt indelen. Dit is ook handig, wanneer je bijvoorbeeld uitkiest naar welke film je gaat in de bioscoop. We beschouwen genres vaak automatisch als vanzelfsprekend, en hebben genre veronderstellingen zo fundamenteel in ons systeem zitten dat we ze niet langer opmerken. Door middel van vaste regels in genres kunnen we namelijk anticiperen op wat we zullen gaan zien of horen, en ze begeleiden ons in hoe we een film kunnen begrijpen tijdens het kijken. Daarom zullen we in deze reeks de genre regels weer expliciet maken en met een nieuwe blik de films bekijken. Genre categorieën zijn immers één van de voorwaarden voor filmkunst zoals we die het vaakst ervaren.

Elke vertoning begint met een inleiding, daarna start de film en sluiten we daarna af met koffie / thee / napraten.

Het eerste genre wat behandeld wordt is :WESTERN. We tonen de spagetti-western DJANGO uit 1966 met in de hoofdrol Franco Nero. Django is een definierende film voor het genre. Daarna zijn zelfs meer dan 50 westerns uitgekomen puur met de naam 'Django' in de titel om mee te liften op het succes, ook al hadden ze niets te maken met het origineel. Zoals Django Strikes Again, Django Prepare a Coffin, Viva! Django, Django Unchained, Django the Bastard enzovoorts. 

Dinsdag 19 maart: Western:  DJANGO;  regisseur Sergio Corbucci
Dinsdag 02 april: Kostuumdrama: THE PIANO regisseur: Jane Campion
Dinsdag 16 april: Science-fiction: HER  regisseur: Spike Jonze
Dinsdag 07 mei: Musical: SINGIN IN THE RAIN regisseur: Stanley Dolen, Gene Kelly
Dinsdag 21 mei: Dogma 95: FESTEN regisseur: Thomas Vinterberg 

 

 

FILMCURSUS